Die VSNU weer?

Ik kreeg een mailtje van een oplettende collega die me op de hoogte stelde van het volgende.

Op 1 juli 2019 hebben wij (dat wil zeggen, wij Leidse wetenschappers, maar de deal geldt voor heel Nederland) een email gekregen van Elsevier over de overeenkomst met VSNU in verband met Open Access Journals. Daar is nogal wat over te doen, met Plan S en zo, maar dit was goed nieuws. We kunnen voortaan in een hele waslijst aan journals met Gold Open Access publiceren. En dat zonder te betalen omdat de universiteiten de kosten gaan betalen.  Gaaf hè?

Maar bovenstaande deal geldt helaas alleen voor de eersterangsburgers van de wetenschap. Zij op de tweede rang en verder naar achteren toe, het zogeheten tuig van de richel, kunnen het wel vergeten. In de lijst van “applicable journals” staan namelijk zo goed als geen tijdschriften uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, een paar hybride tijdschriften met een harde wetenschapstak als in ieder geval één ouderdiscipline buiten beschouwing gelaten.
WTF VSNU? Van Elsevier verwacht ik niet veel goeds: je moet al een bijzondere relatie met je geweten hebben namelijk om het werk van anderen, gefinancierd door anderen, voor niets te ontvangen, daar wat franjes omheen te hangen en dan voor veel geld door te verkopen, niet alleen zonder dat te delen met de oorspronkelijke auteur, maar ook door die fors mee te laten betalen (of chargeer ik nu?), maar dat de VSNU hieraan mee heeft gewerkt, versterkt alleen maar mijn aluhoedjesidee dat de structurele benadeling van alfa en gamma een plan is dat al jaren geleden in de Tweede Kamer ontsproten is aan het brein van He Who Must Not Be Named. En zelfs als dat niet zo is, optisch ziet dit er niet best uit, zo krijg ik net toegefluisterd van mijn medewerker voor Strategische Communicatie (die me ook dwingend influisterde deze blogpost niet te schrijven).
Nu is Elsevier niet de grootste uitgever van geesteswetenschappelijke en sociaalwetenschappelijke heerlijkheden. Maar toch, ze geven wel de volgende titels uit (die inderdaad geen van alle onder de overeenkomst met de VSNU vallen).


En als het Elsevier niet is, ga als VSNU dan gerust eens met een andere uitgever praten die de alfa’s en de bèta’s wel bedient. Want hoe je het ook wendt of keert, dat een Gold Open Access journal als -drumroffel- Social Sciences and Humanities (what’s a in a name?) wél een van de 250 Gold Open Access journals is maar níet op de lijst van de VSNU staat is, hoe zal ik het zeggen, niet goed te begrijpen? (ik doe hier een gooi mee naar Het Understatement Van Het Jaar).

Geen argument zonder kneiterhard bewijs natuurlijk, dus grasduin eens rustig door het aangehechte pdf-document met applicable journals. Ik kan een alfa of gamma tijdschrift over het hoofd hebben gezien natuurlijk, toen mijn rap stijgende bloeddruk mijn visie enigszins begon te aan te tasten. En misschien heb ik wel een soortgelijke overeenkomst voor de alfa’s en de bèta’s over het hoofd gezien. Als dat zo, laat het me even weten via rebreuker at gmail. Dan haal ik deze post offline.

VSNU-NL_applicable-journals
Even een onschuldig vraagje: kan de VSNU dit allemaal uit onderhandelen en zo zonder bemoeienis en/of instemming van de universiteiten zelf? En zo nee, zaten die dan te slapen of is het aura van macht van de TU-besturen zo sterk dat het ook op afstand in staat is nietsvermoedende en goedbedoelende beleidsmedewerkers te ontmannen dan wel te ontvrouwen?
Ik heb maar één antwoord op dit soort onverkwikkelijke, deprimerende en ja ook oneerlijke ontwikkelingen: WOinActie. Het heft weer in eigen handen. Voor een eerlijke wetenschap.

Respond to Die VSNU weer?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s