En de antwoorden op de kamervragen zijn er

Ik weet niet wat ik moet zeggen. De antwoorden van de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn binnen. Ons rapport wordt niet genoemd. Dat verbaast me. Maar wat me me onwel deed voelen is dat de antwoorden regelrecht ingaan tegen wat wij (en ondertussen ook anderen) kei- en keihard bewezen hebben. Hoe kun je een arbeidsbureau dat bemiddelde bij het aannemen van de Noord-Koreaanse arbeiders citeren als autoriteit als dat juist de instanties zijn die zich schuldig maken aan wat verdacht veel op moderne slavernij en mensenhandel lijkt?

Beide ministeries zijn in het bezit van onze bevindingen (toegestuurd na de kamervragen). BuZa was zelfs aanwezig bij de officiële presentatie van het rapport. En dan nu dit? Mijn enige conclusie is dit: de kamer is verkeerd geïnformeerd. En dat terwijl de juiste informatie op beide ministeries gewoon voorhanden was.

Short summary in English: the Dutch government formally answered the questions from parliament about North Korean forced labour in the EU. It unfortunately misinformed parliament by not taking serious the issue, quoting demonstrably incorrect information from the Polish government, talking to the go-betweens (whom we suspect of human trafficking etc.!) and accepting their statements as authoritative, and by ignoring all serious, internationally recognized research on the matter. It’s not the government could not have known about this, we sent them the report. Twice. MOFA was present when we formally presented the report. It knew about the threats issued to me by my big friends in Pyongyang. A very big and unexpected disappointment, the reasons for which I can only speculate about. External pressures, I’m sure, but from whom?

Antwoord_op_vragen_van_de_leden_Karabulut_en_Van_Bommel_over_Noord-Koreaanse_dwangarbeiders_

Final final final report Slaves to the System incl numbers

Brief nav kamervragen Noord-Koreaanse arbeiders in EU 2017Z00871

Respond to En de antwoorden op de kamervragen zijn er

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s